Välkommen till ”Bibblan” VOP:s bibliotek. Här kan du stilla din nyfikenhet, fördjupa dig i vissa ämnen eller hitta bra kontakter. ”Bibblan” fylls på regelbundet så har du förslag på bra litteratur, appar, kontakter med mera – skicka oss gärna ett e-post!
Mat/Recept och Nyttigheter
Livsstil och personliga berättelser
Fysisk aktivitet och röra på kroppen
Psykologi / Mitt beteende och Mina känslor
Kroppens komplexa funktion
Medicin/ Fakta
Praktisk information och föreningar
MAT/RECEPT OCH NYTTIGHETER
Hälsoskafferiet – topp 100, maten för ett friskare liv
Glen Matten
En bok som ger dig bra information om 100 vanliga matvaror, deras nyttiga egenskaper, var du kan hitta dem och råd om tillagning med recept. En färgglad bok som ger dig enkla nycklar till att laga bra och hälsosam mat.
Läs mer om boken: Adlibris
Paulúns Shoppingguide
Fredrik Paulún
En bok som ger dig bra råd om vilka livsmedel som bör hamna i vår ”caddie” när vi befinner oss i matvarubutiken. Lite information om varför man bör välja ett livsmedel framför ett annat, hur tolkar man en innehållsförteckning och vad är nyckelhållsmärkning? En betygssättning av olika produkterna vilket gör det lätt att handla rätt.
Läs mer om boken: Bokus
Färgkoden – nyckeln till ett längre och friskare liv
James A.Joseph, Daniel A. NAdeau och Anne Underwood
Tänk sunt – tänk i färger, frukter och grönsaker är inte bara goda och vackra att se på utan de är även nyckeln till ett långt och friskt liv. En intressant bok som tar upp en gammal kunskap från antiken ”Låt maten vara din medicin och låt medicinen vara din mat” (Hippokrates 400-talet) och som ger svar på många frågor. Lite fakta blandat med trevliga historiska anekdoter samtidigt med praktiska råd och tillagning.
Läs mer om boken: Bokus
Annas svenska kök
Anna Bergenström
En liten trevlig kokbok som talar till våra rötter med traditionell svensk husmanskost. Recept som vi kanske har glömt bort eller som triggar fram härliga barndomsminnen. 150 recept som ger inspiration och lust att laga svensk mat av idag.
Läs mer om boken: Bokus
Hälsosam Nordisk Mat
Viola Adamsson och Anna Reumark
År 2008 utfördes en intressant klinisk studie Nordiet som bevisade att även med nordisk kost kan vi få samma goda hälsoeffekter som med medelhavskosten. Recepten som var basen till kosten som serverades under denna studien blev en trevlig kokbok som vi rekommenderar varmt. Där finns 3-dagars och 7-dagars menyer för att testa själv.
Klicka här om du är intresserad av att veta mer om denna studie
Helt Naturligt; mat med lågt GI
Cathrine Schück
GI-mat är en typ av kost som passar bra för alla och har lett oss tillbaka till mer näringsrika måltider med intressanta naturliga basprodukter. GI-mat är proteinrik, innehåller många trevliga grönsaker och långsamma kolhydrater vilket är utmärkt för viktopererade personer. Det finns ett stort utbud av GI-kokböcker i handeln men jag har fastnat för denna bok som ger bra recept på lättlagad vardagsmat.
Läs mer om boken: Bokus
Lättlagad GI – Lättlagade GI-recept för vardag och fest
Ola Lauritzson
För nybörjare i köket med lätta och prisvärda recept inte bara för dagens alla måltider utan även tips på bra näringsrika drycker och mellanmål. Dessutom ger Ola Lauritzson sina egna GI-tips och råd.
Läs mer om boken: Bokus
Fisk är inga konstigheter
En bok för fiskälskare eller för dig som vill bli det. Fisk är inte bara nyttig mat som tillför kroppen viktiga fettsyror, vitaminer och mineraler men är även lättsmält för viktopererade personer. Denna kokbok i ny upplaga från ”Svensk Fisk” innehåller recept för nybörjare likaså som för gourmékockar. Bra beskrivningar på tillagning och inspirerande bilder. Deras site är en stor källa till inspiration.
Läs mer om boken: Svensk Fisk
INSPIRERAS PÅ INTERNET:
Livsmedelsverket www.livsmedelsverket.se
Om du vill veta vad ett livsmedel innehåller näringsmässigt eller jämföra en produkt med en annan så kan du gå in på Livsmedelsverkets hemsida.
Lantmännen: Recept www.lantmännen.se/recept
Recept, tips och inspiration för att förenkla din vardagsmat.
nLife www.nlife.se
Recept för sundare livsstil där det även finns en trevlig blogg.
Arla www.arla.se
Arlas mjölkprodukter känner vi alla till och på deras hemsida finns bra information och recept.
Tasteline www.tasteline.se
En välkänd hemsida är Tasteline där man hittar recept för alla typer av kockar men även recept för olika typer av kost och intoleranser.
Fiskbilen www.fiskbilen.se/recept/fiskrecept
Fiskbilen erbjuder inte bara hemleverans på färsk fisk men även värdefull information om hur man förvarar och allmänt tillagar fisk med många läckra recept.
Greenoption www.greenoption.org/recept
Vegetarisk mat; sajt med goda enkla lättlagade maträtter, bra information om substitut samt boktips.
LIVSSTIL OCH PERSONLIGA BERÄTTELSER
Hälsosam livsstil och det goda livet
Mai-Lis Hellénius, Livsstilsprofessor vid Karolinska Institutet i Stockholm
Mycket inspirerande bok som gör att du får lust att ändra livsstil och förstå att det kanske inte är så krångligt! Här får du enkla tips och råd hur man hittar glädjen i att röra på sig och hur viktigt det är att hitta en balans i vår stressiga vardag. Dessutom finns där goda och trevlig recept baserad på medelhavskost.
Läs mer om boken: Bokus
Vitt Begär – en personlig berättelse om sockerberoende
Gunilla Sahlin
Att vara sugen på godis, choklad, kakor och bullar har vi alla varit med om men när det tar över och styr ditt liv så kan det bli ett helvete. Gunilla skriver en gripande bok om sin historia om hur hon tog sig ur sitt sockerberoende. En bok att känna igen sig i?
Läs mer om boken: Bokus
Du kan även följa Gunilla på hennes blogg: vittbegär.blogspot.com
Sockerbomben i din hjärna
Bitte Jonsson och Pia Nordström
I denna bok får vi en bra förklaring på hur kroppen och hjärnan reagerar på socker och hur detta beroende kan påverka människor på olika sett. ”Sockerbomben” är en praktisk och lösningsfokuserad handbok i att bli fri från sitt sockerberoende. Sedan boken gavs ut för första gången 2004 har tusentals människor fått hjälp och stöd i att ändra sin livsstil.
Läs mer om boken: Bokus
Bitten Jonsson är legitimerad sjuksköterska och pionjär inom beroendebehandling. Hon driver Bitten Jonsson Center och föreläser regelbundet i Sverige och USA.
Läs mer om Bittens verksamhet: www.bittensaddiction.com
”Before and After” Living and eating well after weight-loss surgery
Susan Maria Leach
En personlig berättelse om Susans liv som viktopererad. En resa full med tankar, känslor och mod.
Läs mer om boken: Amazon
FYSISK AKTIVITET OCH RÖRA PÅ KROPPEN
Smygträning för stillasittare
Britta Balkfors och Jenny Kroon
Här är boken om konsten att överleva en konferens och bli vältränad på kuppen. En instruktiv, läcker och rolig handbok för alla som sitter länge på kontoret, konferensen, i bilen, på tåget, bussen, flyget eller i tv-soffan. Den bygger bland annat på FYSS.
Läs mer om boken: http://www.stillasittare.se/
Finn din energikod
Sanna Ehdin
Människans naturliga tillstånd är att må bra och känna sig glad. För att känna välbefinnande behövs en god energinivå – både fysiskt och psykiskt. Boken bygger på de senaste forskningsrönen och visar hur du höjer din energinivå och ökar energiflödet på mest effektiva sätt med hjälp av andning, motion och qi-övningar. Du får också hjälp att hitta fram till den energikod som stämmer för just dig.
Läs mer om boken: Bokus
Vardagsmotion, vägen till hållbar hälsa
Johan F Askunger och Erik Hemmingsson
Kom igång med vardagsmotionen – och bibehåll vanan! Bättre hälsa, kontroll över vikten, god kondition och psykiskt välbefinnande… Fördelarna med fysisk aktivitet är många och tycks säkert självklara – och ändå är det så svårt att komma igång! I den här boken presenteras inga magiska snabbantningskurer eller ouppnåeliga motionsmål, utan författarna ger en nyanserad bild av hur den lyckade processen steg för steg går till – hur man planerar förändringen och gör motionen till en vana.
Läs mer om boken: Bokus
PERSONLIGT STÖD OCH COACHNING FÖR ATT KOMMA IGÅNG MED FYSISK AKTIVITET
Longer Life www.longerlife.se
Behöver du vägledning och stöttning för att komma igång? Kontakta Fredrik Arrhenius som erbjuder dig som gjort viktoperation en omfattande support med att komma igång med regelbunden fysisk aktivitet.
INSPIRERAS PÅ INTERNET:
Film www.wordpress.farledare.se/?page_id=287
Att viktoperera sig innebär att göra vissa omställningar i sin livsstil, bland annat att komma igång med fysisk aktivitet och röra på kroppen.
Titta på denna film och bli inspirerad:
Närverket www.farledare.se
Närverket som förmedlar aktiviteter för personer som ordinerats fysisk aktivitet; FaR-fysisk aktivitet på recept.
Statens Folkhälsoinstitut www.fhi.se/FaR
FYSS www.fyss.se
Hälsofrämjandet www.halsoframjandet.se/factors/motionhalsa
PSYKOLOGI / MITT BETEENDE OCH MINA KÄNSLOR
Sluta grubbla, börja leva
Steven Hayes
Denna bok är en självhjälpsbok som är baserad på en metod kallad ACT (Acceptance Commitment Therapy) eller ”tredje vågens KBT”. Acceptans och engagemang är viktigt för att kunna gå vidare om du är stressad, deprimerad, eller har fastnat i ett negativt levnadssätt men vill börja leva ett rikare och mer fungerande liv.
Läs mer om boken: Bokus
Att leva ett liv inte vinna ett krig om acceptans
Anna Kåver
+
Vem bestämmer i ditt liv? om mindfulness
Åsa Nilsonne och Anna Kåver
Böcker för dig som är intresserade av personlig utveckling. Ett accepterande förhållningssätt innebär inte att avstå från att söka förändring i en svår situation, utan att sluta föra krig mot tillvaron och sig själv. Acceptans innebär att välja att se både sin inre och yttre verklighet, utan att fly eller döma den. Texten är pedagogisk och lättillgänglig och innehåller rikligt med exempel och övningar.
Läs mer om boken: Bokus, Bokus
Lyckofällan
Russ Harris
ACT (Acceptance and Commitment Therapy), är en tredje vågens KBT som fokuserar på mindfulness och ett nytt sätt att se på tankar och känslor, det vill säga att inte ta sina tankar på för stort allvar och försöka bli av med dem utan acceptera dem och se dem bara som tankar. ”Lyckofällan” vänder sig till dig som vill hantera vanliga mänskliga problem som ledsenhet, depression, dåligt självförtroende, oro, stress, ångest och känslor av meningslöshet och ensamhet. Boken kan även användas av terapeuter då den innehåller tips på många bra övningar och exempel att använda med sina klienter och för att behandla sig själv.
Läs mer om boken: Bokus
Himmel, helvete och allt däremellan – Om känslor
Anna Kåver
Känslor är involverade i alla våra vardagshandlingar och i våra relationer och denna bok är till för att förstå dig själv och dina medmänniskor bättre och veta hur du kan hantera dina egna och andras känslor. Känslor är en nödvändig kompass i livet som vägleder oss till förnuftiga beslut och upplevelse av identitet och självkänsla. Anna Kåver vill bidra till att öka din tolerans och acceptans av dig själv och att förstå att i grunden är vi känslosamma, irrationella och oerhört mänskliga människor.
Läs mer om boken: Bokus
Eat, drink and be mindfull
Susan Albers
+
Mindful Eating
Jan Chozen Bays
”Mindfullness eating” är en metod för att få struktur på sitt ätande och bli vän med sin mat. Ursprungligen kommer detta tankesätt från Zen traditionen och innebär att vara medvetet närvarande under måltiderna för att kunna känna av smak, doft och vara lyhörd på de känslor och tankar som väcks vid kontakt av maten. Det vill säga långt ifrån snabbätande TV-tittar mat. Mindful eating hjälper oss att upptäcka den enkla handlingen ”att äta” och därmed bli medveten om vårt ätbeteende genom känslor som hunger, mättnad och sug. Två intressanta böcker som guidar dig med exempel och övningar.
Läs mer om boken: Bokus, Bokus
Gå ned i vikt med KBT
Lisbeth Stahre
+
Övervikt handlar om känslor
Lisbeth Stahre
Handböcker för dig som vill veta mer om orsakerna till alla misslyckade bantningsförsök. Det kanske inte bara handlar om mat utan hur jag ser på mig själv. Boken ger dig i 9 steg praktisk kunskap om hur du stärker din egen självkänsla, förändrar negativa tankemönster, löser vardagsproblem och förändrar ditt ätbeteende. En bra hjälp för dig som viktopererad för att bättre klara av de omställningar som sker efter en viktoperation.
Nya forskningsstudier vid Karolinska Institutet visar att bokens metod ger bra resultat och till boken hör handledarboken ”Kognitiv behandling vid övervikt och fetma” som vänder sig till vårdpersonal.
Läs mer om boken: Bokus, Bokus
Att övervinna hetsätning
Christopher Fairburn
En bok som ger svar på många frågor runt hetsätning; hur och varför. Boken är indelad i två delar; en teoridel och en självhjälpningsmanual. Författarens viktigaste budskap är: Du kan återta kontrollen över ditt ätande!
Läs mer om boken: Bokus
Kognitivbeteendeterapi vid hetsätningsstörning och övervikt
Edlund och Ghaderi
+
Kognitiv behandling vid övervikt och fetma
Lisbeth Stahre
Två böcker som vänder sig till behandlare och utbildare inom primärvård och psykiatri grundad på Kognitiv Beteendeterapi (KBT). Böckerna ger fakta om hetsätnings-problematiken, riksfaktorer, förlopp och konsekvenser och författarna strävar efter att integrera vetenskapliga kunskaper med den kliniska vardagen. Det ingår även manualer för klinisk gruppbehandling som går att användas direkt i behandlingsarbete.
Läs mer om boken: Bokus, Bokus
KROPPENS KOMPLEXA FUNKTION
Hjärnkoll på maten
Hjärnkoll på Vikten
Gunilla Eldh och Martin Ingvar
I dessa två böcker som länge har varit bästsäljande under en längre period, så får vi en bra och lättförstålig information om hur hjärnan styr vårt ätbeteende genom att ”kidnappa vårat belöningssytem”. Konsekvensera känner vi alla till, sötsug, impulsköp, måste bara ha nu, och med några extra kilon på höften som följd! Böckerna ger bra med tips och råd för att ”återta kommandot” och hur man bygger upp strategier för att klara vardagen. Martin Ingvar är hjärnforskare vid Karolinska Institutet och Gunilla Eldh är medicinjournalist
Läs mer om boken: Bokus, Bokus
Mat för hjärnan
Charlotte Erlandson-Albertsson
Belöningar, som leder till lycka, är drivkraften i vår tillvaro och vi strävar ständigt efter dem. Men hur tillfredsställer vi hjärnan? Mår hjärnan bra mår också resten av kroppen bra. I denna bok beskrivs hur mat kan stimulera hjärnan men även hur mat kan påverka hjärnan negativt. Charlotte Erlandsson tar även upp andra faktorer som ålder och kön, det vill säga hur olika vi kvinnor fungerar jämfört med män. Charlotte Erlanson-Albertsson är verksam vid Medicinska Fakulteten vid Lunds Universitet där hon verkar som professor och forskare i medicinsk och fysiologisk kemi. Hon har tidigare givit ut boken Socker och fett på gott och ont (2004).
Läs mer om boken: Bokus
Fri från Magbesvär
Kristina Andersson
I denna bok förklarar näringsfysiolog Kristina Andersson på ett enkelt sätt hur kroppen fungerar, hur matsmältningen går till, hur det vi stoppar i oss påverkar magen och tarmen och vad det egentligen är som gått fel när vi drabbas av magbesvär av olika slag. Här finns praktiska tips, huskurer och vilken mat man bör eller inte bör äta vid olika besvär och intoleranser.
Kristina Andersson har tidigare gett ut boken Fri från diabetes.
Läs mer om boken: Bokus, Bokus
MEDICIN / FAKTA
Micronutrition for the Weight Loss Surgery Patient
Jacqueline Jacques
En handbok om viktopererade patienters näringsbehov av vitaminer och mineraler för professionella inom vården.
Läs mer om boken: Amazon
A Complete Guide to Obesity Surgery
Bryan G. Woodward, MPH, LCEP
En guidebok om obesitaskirurgi och för rehabiliteringsprogram. Bryan G.Woodward är ”Master of Public Health in Nutrition and Licensed Clinical Exercise Physiologist” och medlem i ”American Society of Bariatric Surgery”.
Läs mer om boken: Amazon
AMERIKANSKA SAJTER OM VIKTOPERATIONER
Vill du veta mer om processen runt en viktoperation för att förstå vad det innebär? Besök dessa amerikanska sajter där du även kan se hur en viktoperation går till.
PROFESSIONELLA AMERIKANSKA/MEDICINSKA SAJTER
Mer direkt och sakunning information om obesitaskirurgi finns på dessa två amerikanska professionella sajter. Där finns även filmer på olika typer av viktoperationer.
MedlinePlus U.S National – U.S National Library of Medicin www.nlm.nih.gov/medlineplus/weightlosssurgery.htm
ASMBS American Society for Metabolic and Bariatric Surgery www.asbs.org/html/rationale/rationale.html
ASMBS organiserar årligen professionnella sammankomster där man sammanför forskningsresultat från alla internationella studier som pågår inom obesitaskirurgin.
ARTIKLAR, FORSKNING OCH STUDIER
SOREG Skandinavien Obesity Surgery Registery
Nationella rapporter för professionella och lekmän.
PRAKTISK INFORMATION OCH FÖRENINGAR
Forum för viktopererade
Att viktoperera sig är ett viktigt beslut och ibland kan det kännas skönt och att få ta del av andra personers erfarenheter, få stöd i vardagen eller kunna dela med sig av sina egna funderingar.
www.viktdropp.se
www.viktop.se
SBU – Statens beredning för medicinsk utvärdering
SBU är ett kunskapscentrum för hälso- och sjukvård där man hittar många intressanta publicerade artiklar och rapporter. De har även en upplysningstjänst för vården dit man kan skriva för att få svar på specifika frågor.
www.sbu.se
SBU-rapport 160: Fetma – Problem och åtgärder
www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/fetma_2002/fetmafull.html
FHI – Statens folkhälsoinstitut
FHI är ett nationellt kunskapscenter med mål att stödja, införa metoder och verktyg i förebyggande och hälsofrämjande syfte både på lokal och regional nivå. FHI medverkar i EU:s hälsoprogram och de ger ut en mängd olika typer av publikationer, utbildnings och informationsmaterial. Här kan man hitta intressanta artiklar om de sista rönen runt ämnen som övervikt och hälsa.
www.fhi.se
Riktlinjer för viktoperationer
Vad behövs för att ett sjukhus ska kunna utföra vikoperationer? Här får du veta allt om de riktlinjer som gäller för Sverige samt hur lång väntetid du kan behöva räkna med.
www.sfoak.se/riktlinjerrapporter
Väntetider för viktoperationer
Här kan du gå in och se hur lång väntetid som beräknas för en viktoperation i det län du bor eller annan praktisk vårdinformation.
www.omvard.se
www.vantetider.se
www.vardguiden.se
Egen remiss
Om du vill viktoperera dig så kan du gå genom din läkare eller gör en egen ansökan. På den här hemsidan finner du all information om vad en egenremiss ska innehålla.
www.viss.nu
ÖR – Överviktigas Riksförbund
Hälsa oberoende av storlek. Hemsida där du kan hämta information om bland annat lokala föreningar.
www.overvikt.se