Smart knep för bra veckoplanering

Smart knep för bra veckoplanering!

Få dina kostvanor att fungera i din vardag så slipper du tappa bort viktiga måltider!

Att göra kostförändringar efter en viktoperation låter enklare än vad det faktiskt är i praktiken. Att leva med en liten magsäck påverkar både dina matrutiner som din omgivning på olika sätt.

Vi har alla olika dygnsrytmer, arbetstider och levnadsvanor. Därför är det viktigt att du alltid utgår från hur ditt liv ser ut när du vill bygga upp nya matrutiner. Med det som bas kan du sedan pussla ihop dina måltider på ett hållbart sätt. Ditt dagliga energi- och näringsbehov behöver nu täckas genom 3 huvudmål och 2 näringsrika mellanmål. Det är en basregel efter en viktoperation men som kan behövas anpassas till var och en.

Hur ska du tänka för att få ihop allt?
Det viktigaste för kroppen är att få i sig all näring den behöver men är flexibel med tiderna för när du äter. I vardagslivet händer mycket runt om oss som ibland gör att vi behöver stöka om våra måltider och äta när det passar bättre. Huvudsaken är att aldrig tappa bort måltider vilket i längden kan leda till både ny viktuppgång eller näringsbrister med tiden.

Ett vanligt misstag är att ha fast en måltidsordning som kanske inte alltid passar för alla i din närhet. Något som lätt händer utanför hemmets väggar när det är andra personer inblandande som exempelvis på en arbetsplats eller sociala tillställningar.

Så hur löser man det problemet?
I grunden handlar det om att ha en bra matplanering som bas vilket gör att det sedan blir lättare att justeras vid behov. Du behöver vara både organiserad men även flexibel! Att göra måltidsplanering kan kanske kännas jobbigt om du är en person som inte har det naturligt inom dig men när du väl har fått in tekniken så går det lite av sig själv.

Så här gör du en bra matplanering
Starta med att se över ditt vardagsliv, arbetstider, regelbundna aktiviteter och fritidsintressen.

Kolla sedan upp vad som är inbokat för den kommande veckan. Om där finns andra viktiga möten eller tider som är uppbokade som läkarbesök eller annat.

Placera därefter in alla dina måltider, huvudmål som mellanmål!

Använda dig av papper och penna, ett excelblad på din dator, en veckoplanering på din mobil eller en kalender.

Så här kommer du igång!
Starta med att föra in dina tider

  • Börja med dina arbetstider. Arbetar du natt, 3 skift eller har du oregelbundna arbetstider så behöver du kanske göra flera olika veckoplaneringar.
  • Bocka av tider för inplanerade jobbmöten eller annat som kan påverka dina luncher eller mellanmål.
  • Lägg sedan till dina fritidsaktiviteter som kurser, träningspass eller andra inplanerade aktiviteter.

Pussla sedan in dina måltider (3 huvudmål och 2 mellanmål)

  • Starta med att föra in dina frukostar både för vecka som helg.
  • Fyll på med dina luncher som du anpassar tidsmässig till dina arbetsrutiner.
    Lösningen för lunchmöten är att äta något strax innan för att inte dippa energimässigt under mötet och sedan ta ett extra mellanmål efteråt. En helgdag med brunch kan du kompenserar med ett mellanmål på förmiddagen.
  • Till sist planerar du in dina mellanmål med hänsyn till lunch- och middagstider. Glöm inte mellanmålet på eftermiddagen som obligatoriskt ska finnas med varje dag.
  • Ett litet kvällsmellanmål kan ibland behövas om du har ätit tidig middag, för att kompensera en dålig matdag eller om du har tränat extra hårt.
  • Principen är att du behöver få i dig någon ca var 3-4 timme för att inte få problem med jobbiga blodsockerfall och sug.

Se din dag som en helhet!
Det viktigast är att du får i dig alla måltider även om det blir lite tokigt med mattiderna!

 

Ibland behöver du kanske rucka på en måltid i sista minuten och försök då att få i dig något litet. Här kommer din ”reservmat”  som du har bunkrat upp i lådor och skåp väl till pass!

Med ett bra veckoschema säkrar du upp alla dina måltider, du blir mer flexibel i ditt sätt att tänka runt ditt ätande och du slippa onödig matstress!

Så här kan en vecka se ut!

 

Några extra tips:

  • Det är smart om du har en bestämd dag i veckan för din planeringen som exempelvis en dag i helgen.
  • Använda dig av din färdiga veckoplanering för att göra en inköpslista för hela veckan. Då sparar du massor av energi, tankeverksamhet och värdefull tid.
  • Kontrollera barnens skolmatsedel eller vad din lunchrestaurang har att erbjuda under veckan. Då slipper familjen att äta samma typ av maträtt på samma dag.
  • Ligg tre steg före dig själv och förbered din ”reservmat” för alla krisiga stunder som du vet kommer att uppstå under veckan. Det är inte när de händer som du kan hitta de bästa lösningarna.
  • I en familj är det fler personer inblandade och du behöver stämma av din planering med alla andras aktiviteter. Varför inte låta veckoplaneringen bli en familjeaktivitet?
  • Sätt matplaneringen på kylskåpet så den som kommer hem först kan börja förbereda middagen.

Lycka till!

 

”Justera kosten i 5 enkla steg”

Passa på och få lite mer ordning och reda på maten och dina måltider!
Det hjälper jag dig med i den här onlinekursen!

Jag hjälper dig med att:

  • hitta vad du har tappat bort
  • justera kosten på ett enkelt sätt
  • prioritera vad som är viktigaste
  • förankra dina matrutiner i vardagen
  • att tillåta dig utan dåligt samvetet

Pris: 345 kr
3 månaders vägledning

Jag ser fram emot att få hjälpa dig!
Tina Gloaguen

Kost & Hälsopedagog
Mat & Ätbeteende
Grundare till VOP Institutet Online