Hur ser dina dryckesvanor ut?

Dryck som dryck eller…?

Konsten att välja rätt dryck för rätt tillfälle!

Drycker har alla olika kvalitet och ändamål.

Dryck som dryck eller…?
Idag lever vi i en värld där vi bombarderas av dryckesreklam och utbudet på marknaden är enormt! Hur ska man tänka och vad välja?

Efter en viktoperation kan det vara en konst att få ihop både dina måltider och att hinna dricka tillräckligt. Du behöver dricka mer mellan måltiderna eftersom det är svårt för din magsäck att klara av både mat och dryck samtidigt.

Att släcka törsten med att dricka är ofta en omedveten handling och beroende på vad du dricker så kan det få helt skilda effekter och konsekvenser. Det är inte ovanligt att ta allt som har en flytande konsistens för vätska vilket inte stämmer.

Så dags att reda ut skillnaderna mellan olika drycker så du sedan kan välja rätt dryck för rätt tillfälle.

Vi kan dela in vätska i 4 kategorier:

 • Ett måste under dagen
 • Näringsrika drycker som komplement
 • Drycker som förgyller tillvaron, att drickas med måtta
 • Drycker med tomma kalorier för ingenting

Ett måste under dagen
Det handlar främst om vatten för att kompensera det som naturligen försvinner ur kroppen under dagen. Vi rekommenderar 1,2- 1,5 lit/dag.

Att få i sig den mängden kan vara svårt eftersom vattnet har tendens att kännas lite ”hårt” för magsäcken. Bryt då av vattnets ytspänning genom att smaksätta vattnet med några droppar äppeljuice, bär, pressad citron…

Bygg upp olika rutiner kring ditt drickande! Exempelvis att dricka så fort du kommer hem och går och tvättar händerna. Eller ta några extra klunkar när du går in i köket.

Små vattenflaskor tillgängliga i din närhet som i bilen, på skrivbordet eller i väskan kan rädda dig många gånger. Använd dig av larmet på mobilen som extra påminnelse!

Om vattnet är vad din kropp främst behöver så finns där andra typer av drycker…

 

Näringsrika drycker som komplement
Det handlar om drycker som innehåller både näring och kvalitetsenergi.  Som hälsosamma smoothis baserade på frukt, bär, grönsaker och proteinrika mjölkprodukter. Ju mer proteinrika de är desto bättre och kan då räknas som ett mellanmål.

Färskpressade juicer är riktiga vitaminbomber och kan passa till frukost. Var vaksam på färdigköpta fruktjuicer baserade på koncentrat som innehåller därmed mer socker.

Näringsshot, drickyoghurt och mjölk är bra till både frukost och mellanmål men behöver kompletteras med exempelvis ett grovt bröd med proteinrikt pålägg.

 

Drycker som förgyller tillvaron
Det handlar om drycker som vi tycker är trevligt och gott att dricka men som INTE ersätter dagens vätske- eller vattenmängd utan har en mer social roll.

Kaffe
Dagens kaffekultur består idag av olika kaffeblandningar som innehåller mer eller mindre mängd kaffe men ibland onödigt mycket socker. Små koppar har omvandlats till stora muggar som på grund av mängden kan ge dig en falsk mättnadskänsla och få dig att hoppa över mellanmålet.

The
Te, grön te och örteer har en särställning eftersom de trots allt innehåller mycket vatten och kan klassas som vätska.

Alkohol
Att dricka alkohol (öl eller vin) tillhör det sociala livet oavsett om man själv dricker eller inte. Forskningen har visat att känsligheten för alkohol ökar efter en viktoperation så här gäller det att vara försiktig!

Idag finns det många intressanta alkoholfria drycker som är riktigt goda. När de intas med en middag så har maten förtur och drycken i sig förhöjer smakupplevelsen.

Drycker att dricka med måtta!

 

Tomma kalorier för ingenting
Saft, ”energidrycker” och ”lightdrycker”
bidrar inte med mycket annat än att trigga igång och underhålla sötsug. De innehåller socker, sötningsmedel eller andra uppiggande substanser som är helt ointressanta för kroppen ur ett näringsperspektiv.

”Lightdryckernas” ankomst på marknaden blev en revolution! När sockret ersattes med artificiellt sötningsmedel  blev det en dryck utan kcal vilket bantningsvärlden har utnyttjat till fullo! Inget socker, inga kalorier och därför påverkar det inte vikten…

Det som reklamen inte berättar är att den söta smaken på tungan triggar igång hjärnans belöningssystem som gärna vill ha mer! En ond cirkel som kan vara svår att ta sig ur!

Dessa drycker kanske släcker törsten men är helt ointressanta för kroppen!
Att bara dricka då och då!

 

Hur ser dina dryckesvanor ut idag?
Ta dig en stund och tänk efter! Gör en dryckesdagbok och kolla läget!

Tänk då så här!

 • Vad fattas som behövs läggas till?
 • Vad behöver jag öka mängden på?
 • Vad vill jag ta bort?
 • Vad bör jag minska mängden på?

Lycka till!

 

”Lär dig bygga nya kostvanor”

VOPs stora Handbok som onlinekurs! 

Här får du veta allt om mat och dryck och hur du får ihop en fungerande vardag!

Jag hjälper dig med att:

 • bygga upp en ny baskosthållning
 • välja rätt mat och dryck som bassar bäst
 • komponera bra matdagar som håller
 • hitta din vikt- och energibalans
 • få maten att fungera med din vardag

Pris: 1250 kr
12 månaders vägledning

Jag ser fram emot att få hjälpa dig!
Tina Gloaguen

Kost & Hälsopedagog
Mat & Ätbeteende
Grundare till VOP Institutet Online