Kroppen talar till dig men förstår du vad den säger?
Gör inte samma misstag om igen!
Kroppen talar till dig men förstår du vad den säger?
Gör inte samma misstag som innan din viktoperation!
Kroppens har ett subtilt språk för att förmedla sina behov för att fungera optimalt och för sitt välmående. Men lyssnar du på din kropp, förstår du vad den säger till dig och tar du hänsyn till vad kroppen vill ha?
Det är inte alltid en självklarhet och var det svårt att förstå det här språket innan din viktoperation så blir det inte enklare efter ingreppet. Vad betyder en hungerkänsla, hur fungerar en mättnadskänsla och hur ska man tyda bråkiga sugkänslor?
Du har två olika system som styr ditt ätande:
- Hjärnan som styr dig genom tankar, känslor och inlärda ätmönster som kan vara de rätta lika mycket som helt felaktiga.
- Kroppen styr ditt ätande med fysiologiska och biokemiska processer och uttrycker sina behov genom hunger, mättnad- och sugsignal.
Dessa två systemen har tendens att konkurrerar ut varandra och vem som vinner avgörs mycket beroende på om du lyssnar på din kropp, vilket fokus du har på maten, ditt ätande eller hur du mår mer generellt.
Du och din kropp har olika ansvarsområden och ni behöver stötta varandra!
Kroppen säkrar din överlevnad genom andningen, ditt hjärta slår och din ämnesomsättning fungerar utan att du behöver tänka på det, ett komplex maskineri som bara flyter på.
Ditt ansvar är att fylla kroppen med rätt näring och kvalitetsenergi för att hålla det här fantastiska maskineriet igång. Dessutom litar kroppen på att du ger den allt som den behöver för att klara av det, men gör du det?
Hur pratar kroppen till dig?
Hungerkänslan:
Det är kroppens signal för att tala om för dig att det är dags för påfyllning! Det finns ingen energi kvar i batterierna och du behöver få i dig ett riktigt mål mat och gärna så fort som möjligt.
Mättnadskänslan:
Mättnadskänslan är kroppens sätt att säga till dig ”Tack nu räcker det”! Batterierna är fulladdade och får jag i mig mer nu så kommer jag bara att lägga den extra energin på lager eller du kommer att få problem med ”paltkoma” eller dumping.
Sugkänslan har 2 olika betydelser:
- Kroppens energinivåer börjar sjunka och behöver påfyllning dvs ett förstadium till hunger men kan även vara en signal för törst. Det handlar i grunden om ett fysiskt behov av näring och här har mellanmålet sin viktiga funktion.
- Sug är även kopplat till känslor och ditt belöningssystem. Kännetecknet för ett känslomässigt sug är att det kommer även om du har ätit bra och tillräckligt, uppstår vid en känslomässig obalans och inte helt ovanligt på kvällen. Att äta blir då en tröst för att lindra något som kanske känns jobbigt att hantera.
Vad händer med kroppens signaler efter din viktoperation?
På grund av det fysiska ingreppet på din magsäck så är det inte ovanligt att kroppens språk ändrar karaktär. En hungerkänsla kan lika gärna kännas som ett illamående eller en energidipp och mättnadskänslan kan uttrycka sig mer som ett kraftigt stopp eller magknip. Det är väldigt olika från person till person.
Sugkänslan som oftast lugnar ner sig direkt efter ingreppet kan trots allt leda till dumping om du dämpar ditt sug med snabba kolhydrater. Suget har även en tendens att trigga igång rädslor för att något inte står rätt till när det i själva verket handlar om en helt normal signal från kroppen.
Det är hur du svarar på kroppens signaler och vad du gör som har en betydelse!
När du förstår kroppens signaler, lyssnar på vad din kropp säger till dig så kommer ni att bli riktigt sams igen!
Känns det här svårt?
I min Gratis Guide får du mer vägledning, tips och råd!
Ladda ner den redan idag!
”Kroppens språk”
Lär dig tyda kroppens språk så slipper du göra samma misstag om igen!
Gratis Guide med vägledning och smarta råd!
Passa på och justera kosten!
Kursen hjälper dig med:
- Att förstå vad du har tappat bort
- Hur du justera maten i praktiken
- Att prioritera vad som är viktigaste
- Hur du bevarar dina nya matvanor
- Att tillåta sig utan dåligt samvetet
Pris: 345 kr
3 månaders vägledning
Jag önskar dig lycka till!
Tina Gloaguen
Kost & Hälsopedagog
Mat & Ätbeteende
Grundare till VOP Institutet Online