Varför är det svårt att äta långsamt?
Vad beror det på?
Varför är det så viktigt att äta långsamt?
Hur gör jag för att sakta farten?
Det reder vi nu ut tillsammans!
Varför är det så svårt att äta långsamt?
Att du behöver äta långsamt har du säkert hört mer än en gång men varför är det så viktigt? Det är dessutom en av de svåraste omställningarna efter en viktoperation. Direkt efter ingreppet fungerar det men efter ett tag är det full fart igen!
Hur kommer det sig?
Oftast är ätandet en rutinmässig reflex som vanligtvis sker mer eller mindre automatiskt. Vem har inte suttit vid lunchen och tänk på helt andra saker än vad som finns på tallriken! Vad du behöver göra, vad du inte får glömma bort eller hur du ska lösa det där jobbiga problemet!
Ditt fokus ligger helt enkelt någon annanstans än på maten!
Åt du fort innan din viktoperation så är det lätt att fortsätta i samma takt även nu, så länge din lilla magsäck inte sparkar bakut naturligtvis…
Varför behöver jag äta långsamt?
Det handlar om din lilla magsäck! Magsäckens funktion är att finfördela det du äter så att din kropp kan ta upp all näring den behöver. Finfördelning av maten sker dels genom ett muskulärt arbete men även med hjälp av olika substanser som utsöndras i magsäcken som exempelvis magsyra.
Efter din viktoperation omvandlas din magsäck till en ”minimage” som inte längre har samma kapacitet att utföra sitt jobb och behöver få mer tid på sig!
Otuggad mat riskerar dessutom att provocera fram obehagliga bieffekter som exempelvis ökad magsyra, magkramp, snabb dumping, stoppkänsla i halsen, kräkningar och mycket mer… Din lilla magsäck får helt enkelt jobba på högvarv!
Att äta fort innebär även att du inte hinner känna av din mättnadskänsla och begränsa ditt matintag i tid. En mättnadskänslan har dessutom tendens att förändras efter ingreppet och du behöver ge dig tid för att bättre förstå hur den uttrycker sig nu! Det är ju så som din kropp kommunicerar med dig!
Hur saktar jag farten?
Lägg uppmärksamhet och fokus på ditt ätande under hela måltiden.
Låt din måltid bli en stund för avkoppling och då du lägger dagens stök och bök åt sidan. Det får du ta itu med lite senare!
Tugga maten ordentligt! Saliven i munnen hjälper till att starta matspjälkningsprocessen!
Dela maten i mindre bitar än vad du brukar eller vänd på gaffeln så du får i dig mindre per tugga.
Ta dig tid för att känna efter hur maten smakar! Är det gott eller inte, skulle du ha tillfört mer kryddor eller inte! Lek med tankarna och smaklökarna!
Värdesätt det du äter och fixa en trevlig atmosfär kring din måltid! Kom ihåg, att i slutändan är du ju maten, vad och hur du äter, som direkt avgör hur du mår på kort och lång sikt!
Ställ dig frågan! Är maten något viktigt för mig eller bara ett ont måste som jag slänger i mig några gånger om dagen? Hur du tänker kring maten påverkar direkt hur du äter, snabbt eller långsamt!
Ta hjälp av en klocka för att sakta farten! Testa hur snabbt du äter idag och förläng sedan takten gradvis genom att exempelvis lägga ner besticken mellan tuggorna eller ta 3 djupa andetag innan nästa tugga!
Lyssna på din kropp för att känna av din nya mättnadskänsla! Testa genom att äta fort och sedan långsamt! Vad känner du för skillnad, i kroppen som känslomässigt?
Du och din kropp behöver jobba ihop som ett team!
Snabba puckar och otålighet under måltiden fixar inte din magsäck längre!
”Nystart Program”
Har du hamnat i en
återvändsgränd?
Inget fungerar som det ska längre?
Här är lösningen!
Jag hjälper dig med att:
- hitta orsakerna som har fått dig på fall
- prioritera vad som är viktigast just nu
- justera kosten så du får lugn i kroppen
- förstärka dina matrutiner så de håller
- genomföra en konkret förändring
Allt i ett och samma program!
Enkelt att följa steg för steg!
Köp av program med stödsamtal 40 min – Pris: 850 kr
Erbjudande tom 30/9 : 650 kr!
Köp enbart av program – Pris 575 kr
Jag ser fram emot att få hjälpa dig!
Tina Gloaguen
Kost & Hälsopedagog
Mat & Ätbeteende
Grundare till VOP Institutet Online